ПЕРДЕЛЪКЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

ПЕРДЕЛЪКЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

Изборът и оформянето на пердетата у дома е голямо изкуство. За това се грижат цяла индустрия, дизайнери и фирми. Стилът на пердетата е пряко свързан с общия стил на стаята, в която ще бъдат сложени и ако се подберат в подходящи цветове, шарки, материи и начин на оформяне, могат да направят стаята приказно красива и уникална. Важно е да се има и в предвид, че пердетата променят и влияят на светлината в стаята.

За  начина на окачване на пердетата се предлагат стотици варианти – класически и модерни. От това до голяма степен зависи как ще изглежда стаята и колко метра плат трябва да се предвиди:

 • Пердета падащи право надолу – те са най-лесни за ушиване и поддръжка. Подходящи са и за високи, и за по-ниски помещения; за модерни и за класически домове. При тези пердета най-добре изпъкват десените, цветовете, фигурите.

 • Пердета с волани и къдрици – не са подходящи за всеки прозорец. Трябва да се шият от едноцветни и по-тънки материи. Стоят добре в стаи с романтичен стил на обзавеждане, в стаи за момичета и дами.

 • Пердета със симетрични надипляния – при тези пердета има огромно разнообразие от класически варианти, идващи от миналото. Правят прозорците истински картини. Те са богати, пищни, лъскави и ярки. Подходящи са за класически обзаведени домове с големи стаи и много високи прозорци. Могат да бъдат комбинирани с ресни, пискюли и други украси за пердета. Трудни са за поддръжка.

 • Пердета с асиметрични надипляния – за тях важи същото като при симетрично надиплените пердета.

                                      

 

ПЕРДЕЛЪКЪТ е специална лента, с която се оформя наборът на пердетата и която осигурява закачването на пердето за корниза.

 

ВИДОВЕ ПЕРДЕЛЪЦИ

Перделъците, които се предлагат на нашия пазар са основно 2 вида:

 • Текстилни бели перделъци – използват се предимно за плътни, непрозрачни или бели и светли тъкани за пердета. Предлагат се основно в 2 ширини – 25 мм и 60 мм
 • Прозрачни силиконови перделъци – за прозрачни и по-фини тъкани, основно в 2 ширини – 25 мм и 60 мм

 Разгледайте нашата селекция от качествени перделъци тук:

https://shevikroika.com/product-category/shivashki-materiali/perdeluci-i-akses/

 

ВИД НА НАБОРА ПРИ ПЕРДЕЛЪЦИТЕ

Предлагат се различни видове набор на перделъците, с които може да се постигнат разнообразни ефекти при набора на пердето: равномерен непрекъснат набор, набор на моливчета, на плохи, на басти, тип гнездо, тип кутия, рибена кост и други.

За да знаете колко метра перделък (съответно колко метра плат ) ви е необходим, е много важно да се вземе под внимание колко метра плат може да набере той.

Има няколко основни възможности за набор: 1 : 1,5 / 1 : 2 и 1 : 3. Какво означава това? Това е съотношението на корниза спрямо плата и перделъка.

 • Ако изберете перделък с набор 1 : 1,5 това означава, че за всеки 1 линеен метър от корниза трябва да добавите 1,5 м плат и перделък. На 1 метър дължина перделъкът ще набере максимум до 1,5 м плат
 • Ако изберете перделък с набор 1 : 2 това означава, че за всеки 1 линеен метър от корниза трябва да добавите 2 метра плат и перделък. На 1 метър дължина перделъкът ще набере максимум до 2 метра плат
 • Ако изберете перделък с набор 1 : 3 това означава, че за всеки 1 линеен метър от корниза трябва да добавите 3 метра плат и перделък. На 1 метър дължина перделъкът ще набере максимум до 3 метра плат

Прието е плътните пердета да се шият с по-малък набор – 1 : 1,5 и 1 : 2, а тънките – с по-богат набор – 1 : 3.

Когато пердетата са едноцветни и гладки, наборът може да е по-богат. Когато пердетата са на по-едри фигури, шарки и равномерно повтарящи се елементи, наборът е по-малък, за да могат тези фигури да се открояват по-добре.

                                                         

 

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО ПЛАТ ЗА ПЕРДЕТА – измерват се ширината и височината на пердетата

 1. Измерва се дължината на корниза в участъка, в който ще се движи пердето – това ще бъде ширината на пердето без набор. След това изберете желаният от вас набор и към всеки метър от дължината на корниза добавете допълнителните метри за набора. Добавят се и необходимите сантиметри за подгъви.
 2. Измерва се височината на пердето. Има три основни вида височини за пердета:
 • До перваза на прозореца – височината на пердето се измерва от кукичките на корниза до 1 – 2 см над перваза, за да може пердето да се движи свободно. Добавят се и необходимите сантиметри за подгъви отгоре и отдолу.
 • Под перваза на прозореца – височината на пердето се измерва от кукичките на корниза до 10 – 15 см под перваза. Добавят се и необходимите сантиметри за подгъви отгоре и отдолу.
 • До пода – височината на пердето се измерва от кукичките на корниза до 2 см над пода. Ако искате пердето да се влачи по пода (подходящо е за тънки и ефирни пердета), тогава към измереното разстояние до пода се добавят още минимум 7 см и необходимите сантиметри за подгъви отгоре и отдолу.

Пердетата и тяхното оформяне са много повече от обикновени завеси и са много важни за това как ще изглежда вашия дом. Превърнете дома си в картина. Желаем ви успех.

 

Изображения: Pinterest

Снимка на публикацията: Pinterest

Статията е предмет на авторско право. Нито една част от нея не може да бъде копирана и използвана без изричното съгласие на онлайн магазин ШЕВ и КРОЙКА.

Коментари към тази статия